Veelgestelde vragen

Hier vind je antwoordt op de meest gestelde vragen die bij ons gesteld wordt. Mocht je een vraag hebben die hier niet tussen staat. Laat het ons weten en wij proberen hier een antwoord op te geven.

Inhoudsopgave:

 1. Wat is led
 2. Waarom led verlichting
 3. Waarop moet je letten bij het aanschaffen van led lampen?
 4. Wat is lumen?
 5. Wat is kelvin?
 6. Kunnen led lampen gedimd worden?
 7. Kan ik mijn bestaande halogeen dimmer blijven gebruiken?
 8. Welke led dimmer moet ik gebruiken voor welke type led lamp?
 9. Ik wil 12v halogeen/gloeilampen vervangen voor led lampen, waar moet ik rekening mee houden?
 10. 12v led lampen, kunnen deze gedimd worden?
 11. Hoe moet ik led panelen en led downlighters aansluiten?
 12. Hoe lang heb ik garantie op mijn bestelde lampen?

 

 1.       Wat is led?

Het woord led is een afkorting van light-emitting diode, in het Nederlands: licht-emitterende diode of licht uitstralende diode. Een led is een elektronische halfgeleidercomponent die licht uitzendt als er een elektrische stroom in de doorlaatrichting doorheen loopt. Deze diode wordt ingebouwd in een kleine doorzichtige behuizing van een paar millimeter groot, die tevens als lens werkt.

Behalve de eigenlijke diode wordt ook het geheel van de halfgeleider met reflector, contactpunten en behuizing/lens led of ledje genoemd. Worden verscheidene van zulke leds gecombineerd in een grotere behuizing, dan spreekt men van een ledlamp.

2.      
Waarom led verlichting?

Led verlichting gebruik je wanneer je wilt besparen op je verlichtingskosten. Omdat led lampen in alle lampen fittingen te verkrijgen zijn of compleet met nieuwe armaturen, loopt  de besparing al gauw op naar de 80-85% op de bestaande verlichtingskosten. Tevens ligt de levensduur van een led lamp vele malen hoger dan de halogeen/gloeilamp/conventionele lampen. Hierdoor worden aanschafkosten voor nieuwe lampen geminimaliseerd.

3.      
Waarop moet je letten bij het aanschaffen van led lampen?

Bij het aanschaffen van led lampen en led verlichting is het verstandig om te letten op de volgende specificaties:

-          Lumen (lichtsterkte)

-          Kelvin ( lichtkleur)

-          Wattage

-          Belichtingshoek

-          Fitting

Om een zelfde lichtbeleving te krijgen als de bestaande halogeen/gloei/conventionele lamp is het verstandig een led lamp aan te schaffen in een zelfde kelvin of een zo’n dicht mogelijk kelvin. Een hoge lumen/watt verhouding van een led lamp is belangrijk om een zo’n groot mogelijke besparing te krijgen in de bestaande verlichtingskosten.

4.      
Wat is Lumen?

Lumen wordt ook wel in lichtsterkte of lichtstroom uitgedrukt. Hoe hoger de lumen is, hoe sterker de belichting van een led lamp is. Een goede lumen/watt verhouding is tussen de 90-100 lumen/watt. Om de juiste led lamp te kiezen die een bestaande halogeen of gloeilamp vervangt is het verstandig om te kijken naar hoeveel watt de bestaande lamp is. Om een indicatie te krijgen in welke led lamp gekozen moet worden, kan je de volgende berekening toepassen: 100 lumen ( led lamp) vervangt 10w halogeen/gloeilamp. Dus wanneer de bestaande halogeen/gloeilamp 50w is, is er minimaal 450-500 lumen nodig om een gelijk waardige belichting te krijgen. Deze berekening is alleen te gebruiken bij led lampen in GU10, MR16, E27, G4, G9 en E14 fitting.

Wanneer er TL verlichting vervangen moet worden voor led tubes, kan je de volgende berekening gebruiken: Totale lumen van TL buis x 0,6= minimale led tube lumen. Voorbeeld  TL buis 18w 60cm, 1350 lumen x 0,6 = minimaal 810 lumen aan LED Tubes.  Wanneer er een 60x60cm TL armatuur vervangen dient te worden voor een 60x60cm led paneel is het verstandig om de bovengenoemde berekening te gebruiken, ofwel 4x 18w 60cm TL buis, 1350 lumen (60x60cm tl armatuur) = totaal 5400 lumen x 0,6 = 3240 minimale benodigde led lumen. Led panelen uit ons assortiment hebben minimaal 3600 Lumen. Zo krijg je meer en sterkere belichting bij een hoge besparing in lichtkosten.

5.      
Wat is kelvin?

Er zijn twee soorten Kelvin, de natuurkundige kelvin ( wordt uitgedrukt in graden temperatuur) en de kelvin bij verlichting (lichtkleur). Wij gaan dieper in op de kelvin voor verlichting. Kelvin wordt gebruikt om de lichtkleur van een lamp aan te geven. Hoe hoger de K (kelvin) hoe “kouder” of blauwer het licht. Hoe lager de kelvin hoe “warmer” of hoe meer geel/oranje de lichtkleur is. Voorbeeld: tussen de 4000K en 6000K is het welbekende witte of blauwe lichtkleur wat veel mensen denken dat een led lamp geeft. Een 3000K lichtkleur is een warm witte licht te vergelijken met een straatverlichting in een woonwijk. Wanneer de lichtkleur naar de 2200K-2300K gaat ontstaat er een mooie warme zonsondergang  (flame) lichtkleur.

6.      
Kunnen Led lampen gedimd worden?

Op de markt zijn er zowel dimbare als niet dimbare led lampen. Wanneer een led lamp dimbaar is zal dat vermeldt staan op de verpakking en/of op de lamp zelf. Het verschil tussen een dimbare led lamp en een dimbare halogeen/gloeilamp is dat een led lamp bij het dimmen niet in kleur verandert zoals een halogeen. Een led lamp blijft bij zowel voluit als bij gedimd zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijk lichtkleur die de led lamp geeft. Tegenwoordig zijn er wel led lampen die bij het dimmen in een warmere
lichtkleur verandert.

7.      
Kan ik mijn bestaande halogeen dimmer blijven gebruiken?

Het antwoord is 9/10 keer nee. Dit komt omdat een halogeen dimmer een te hoge minimale belasting heeft t.o.v. led lampen zullen gebruiken. Meestal heeft een halogeen dimmer minimaal 25 of de meest voorkomend 50w nodig om juist te werken. Voorbeeld: er worden 6x 50w halogeen spot = 300w vervangen voor 6x5w led spot = 30w aan belasting. De bestaande halogeen dimmer heeft een minimale wattage nodig van 50-500w. De minimale benodigde wattage is 50w, er is dus 20w meer nodig om een halogeen dimmer te laten werken. De led lampen kunnen nu gaan knipperen en slecht dimmen. Het knipperen is zeer slecht voor de led lampen en wij raden aan zodra dit gebeurt direct de lampen uit te schakel om schade te voorkomen.

Wanneer de minimale belasting van een halogeen dimmer wel wordt behaald met led lampen wilt dit niet zeggen dat de led lampen juist zullen werken/dimmen. Omdat de stroom toevoer van een halogeen dimmer anders is dan die van een led dimmer zal er bij een halogeen dimmer nooit het juiste resultaat worden behaald. Wij adviseren daarom altijd bij het gebruik van dimbare led lampen een goede kwaliteit led dimmer te gebruiken om het juiste resultaat in het dimmen van de led lampen te behalen.

8.      
Welke led dimmer moet ik gebruiken voor welke type led lamp?

Er zijn 2 soorten led dimmers, de fase-aansnijdende led dimmer en een fase-afsnijdende led dimmer. Een fase-aansnijdende led dimmer gebruik je wanneer je led lampen gaat dimmen die direct op 230v zijn aangesloten. Zoals GU10, E27, E14 en G9 lampen.

Een fase-afsnijdende led dimmer wordt gebruikt wanneer er 12v led lampen gedimd moeten worden. Zoals MR16, GU5.3 en G4 led lampen.

 
9.       Ik wil 12v halogeen/gloeilampen vervangen voor led lampen, waar moet ik rekening mee houden?

Led lampen zijn ook te verkrijgen in 12v. Bijvoorbeeld in MR16, GU5.3 en G4 lampen. Het enige waar rekening mee gehouden dient te worden is de transformator die gebruikt wordt. Bij het gebruik van 12v led lampen dient er altijd een led transformator gebruikt te worden. Een led transformator geeft een constante 12v stroom impuls. Bij een halogeen transformator zijn de stroom impulsen minder constant, deze is de ene keer hoger dan 12v en de andere keer lager dan 12v.  Deze verschillen zijn schadelijk voor een 12v led lamp. Wanneer er toch een halogeen transformator wordt gebruikt i.c.m. 12v led lampen is het mogelijk dat de 12v led lampen gaan flikkeren, verbanden en bij COB led lampen kan zelfs de lens uit de spot knallen/exploderen. Wanneer er altijd een mogelijkheid is om 12v te veranderen naar 230v, dan adviseren wij dit ten aller tijden te doen. Behalve als de installatie zich in een vochtige ruimte bevindt.

10.   12v led lampen, kunnen deze gedimd worden?

Een 12v led lamp kan gedimd worden, mits dit vermeldt wordt op de verpakking en/of lamp dat deze dimbaar is. Wel dient rekening gehouden worden met het volgende: voor het dimmen van 12v led lampen heb je en dimbare led transformator nodig en een fase-afsnijdende led dimmer.

11.   Hoe moet ik led panelen en led downlighters aansluiten?

Voor het aansluiten van een led paneel en led downlighter heb je alleen een aansluitsnoer met wago’s nodig. Bij een led paneel kan je de bruine draad en de blauwe draad van de led driver aansluiten met de bruine en blauwe draad van een aansluitsnoer d.m.v. 2 aparte wago’s.  Voor het aansluiten van een led downlighter is alleen een aansluitsnoer nodig. De aansluitsnoer bevestig je direct op de led driver die mee geleverd wordt met de led downlighter.

12.   Hoe lang heb ik garantie op mijn bestelde lampen?

Wij hanteren een garantieperiode van minimaal 12 maanden oplopend tot 36 maanden. Op alle led lampen geldt een garantieperiode van 12 maanden. Op onze led panelen, led downlighters en led pl-c vervangers hanteren wij een garantieperiode van 24-36 maanden.

(0)
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »